Hem - Hindborg - Dølby Sogne - Skive Provsti - Viborg Stift

HEM HINDBORG DØLBY KIRKER

Bryllup!
Ofte hører man denne sætning:
” Vi skal giftes. Men det bliver altså på Rådhuset, for vi har ikke råd til et kirkebryllup”
Hvor er det dog synd og skam, at mange har den opfattelse.
Vi vil gerne en gang for alle hamre en pæl gennem denne myte. For alle HAR råd til og alle HAR lov at blive viet i kirken.
Læs denne artikel skrevet af Morten Rydal og bliv lidt klogere på det hele.

Det behøver ikke være dyrt! Man kan sagtens holde et ganske lille kirkebryllup. Det står ikke skrevet nogen steder, at det skal være et udstyrsstykke med limousine, middag til 300 og brudekjole til 100.000 kr.. I behøver slet ikke tage lån for at kunne holde kirkebryllup.

Til et kirkebryllup behøves kun følgende: Den ene af jer skal være medlem af folkekirken. I skal i forvejen have udfyldt en prøvelsesattest (som man også skal til et bryllup på rådhuset). Til stede i kirken skal der – udover brudeparret og præsten - være to vidner! Mere behøves faktisk ikke. 

Her er to eksempler på bryllup per holdt i Hem, Hindborg og Dølby kirker:
A) Brylluppet blev holdt om søndagen i forbindelse med parrets barns dåb. Efter prædikenen gik parret for alteret og sagde ja. Herefter var der barnedåb.
B) Brylluppet fandt sted en lørdag forud for mandens udsendelse til Af ghanistan. Til stede var kun den nærmeste familie, vel omkring 10 mennesker.  
Det behøver ikke være som i kongehuset!

At snyde sig selv for den smukkeste del ved et bryllup; nemlig vielsen i kirken er en stor fejl. Kirkerne står der, det er bare at bruge dem!

Der står ikke skrevet, at det skal være med forlover, og far, der fører sin datter op. Det er det mest almindelige, men I kan også f.eks. gå op af kirkegulvet sammen, eller I kan vælge at sidde inde fra begyndelsen. Tag en snak med præsten om det. Mulig­hederne er mange.

Ved et kirkebryllup lover man ikke Gud noget, men brud og brudgom afgiver offentlig et løfte til hinanden – i vidners nærvær (”for Gud og mennesker”, som præsten siger). Det er vigtigt at forstå, at et bryllup er en offentlig begivenhed. Det betyder, at brylluppet er jeres offentlige troskabserklæring til hinanden. Hvis man virkelig elsker hinanden, kan man ikke holde det hemmeligt. Det skal vises frem! Sådan er tanken.

Ved et kirkebryllup beder menigheden (det vil her sige jeres familie) for jer. De går i forbøn for jer! Dette er der ikke mange, der ved, men sådan er det.

Ved et kirkebryllup får I en prædiken med, der handler om, at ægteskabet er en velsignet ordning, som har Guds ord for sig. Ægteskabet er en velsignelse, for den er en ramme om jeres samliv, jeres kærlighed og jeres børn.

Noget smukkere end at gå op af kirkegulvet i Hindborg - Hem eller Døly Kirke, kan man dårligt forestille sig.

Kirkebrylluppet foregår i festlige rammer i vore tre smukke, nyistandsatte kirker. Her er flot orgelmusik og skønne salmer fra salmebogen, som I selv udvælger sammen med præsten.    
 

 

Få inspiration til salmer:  http://www.dendanskesalmebogonline.dk/

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk